Golf-rules.pl

Reguły Gry w Golfa są bardziej skomplikowane niż w większości innych gier, warto je poznawać, ponieważ w golfie każdy jest sędzią w swojej grze.

Gra z niewłaściwego miejsca

Obraz1

Tiger Woods pechowo rozpoczął sezon golfowy 2013, jedno uderzenie zadecydowało, że nie przeszedł cuta w turnieju Abu Dhabi HSBC Golf Championship. W drugim dniu turnieju, po teeshocie, na piątym dołku, piłka Woodsa wylądowała w piaszczystym terenie, w plątaninie krzaków i pnączy. Swoją drogą najwięcej kłopotów z regułami ma Woods z powodu swoich poza-fairwayowych  teeshotów, których jest jakby ostatnio więcej.

golfchanell.com

golfchanell.com

Piłka była wyraźnie wbita, wezwany marker Martin Kaymer, potwierdził to. W turniejach The European Tour, zgodnie z zapisem w Hard Card, uwolnienie bez kary dla wbitej piłki przysługuje na całym terenie zielonym, zawodowi gracze mówią, że jest rozciągnięte od tee-do-greenu, więc obaj zawodnicy byli przekonani, że Woods może z niego skorzystać. Tak też zrobił,  po wydropowaniu piłki możliwie najbliżej miejsca gdzie była wbita, kolejnym uderzeniem zagrał na fairway i bogeyem zakończył dołek. Lecz ta reguła jest specyficzna, mówi o piłce wbitej w grunt inny niż piasek.

Problem trafił do sędziego, od jednego z widzów obserwujących grę tej grupy.  Andy McFee Senior Tour Referee udał się w to miejsce i po krótkiej lustracji terenu stwierdził, że zawodnicy popełnili błąd.

Tiger Woods nie miał prawa do uwolnienia, powinien zagrać piłkę z miejsca, gdzie się zatrzymała, biorąc uwolnienie zgodnie z Regułą 25-2 Wbita piłka  zagrał z niewłaściwego miejsca. W stroke play karą są dwa uderzenia, o ile nie doszło do rażącego naruszenia reguł.

Zobacz filmik – Tiger Woods Abu Dhabi dołek nr.5

Tiger Woods był już na 11 dołku, gdy otrzymał informację, że musi dopisać karę do wyniku na piątym dołku. Teoretycznie miał jeszcze czas na  odrobienie strat i zmianę strategii gry, no i na walkę o wynik. Niestety, gdy z bogeya  zrobiło się 7, a z dwóch rund 147 zamiast 145, jedno uderzenie zadecydowało, że nie przeszedł cuta 146.

W bardzo obszernym komentarzu przedstawionym po turnieju sędzia, wyjaśniał, na czym polegał błąd zawodników. Dodał, że podobna sytuacja zdarzyła się kilku innym zawodnikom, oni jednak wzywali sędziów i pytali o uwolnienie, którego im odmówiono. Teraz przez jakiś czas wszyscy będziemy pamiętali, że Reguły nie przewidują uwolnień dla piłki wbitej  piasek, co samo w sobie jest zdarzeniem jak najbardziej naturalnym na polu golfowym.

Reklamy

Informacja

This entry was posted on Marzec 17, 2013 by in Artykuły, Zdarzenia z turniejów.

Nawigacja

Partnerzy

Gradi Golf Club

Wielkopolski Klub Golfowy

Wielkopolski Klub Golfowy

Partnerzy

Kontakt

Aby skontaktować się ze mną pisz na makuchjolanta@gmail.com
Prawa autorskie zastrzeżone

Kliknij i otrzymuj powiadomienia o nowych artykułach na email!

Dołącz do 43 obserwujących.

%d blogerów lubi to: