Golf-rules.pl

Reguły Gry w Golfa są bardziej skomplikowane niż w większości innych gier, warto je poznawać, ponieważ w golfie każdy jest sędzią w swojej grze.

Dyskwalifikacja dla PRO Jeffa Overtono

 putting aid ii

 Na wstępie krótki test – czy zawodnik w trakcie turnieju, może skorzystać z urządzenia, które mogłoby pomóc w jego grze? Myślę, że wśród golfistów amatorów  9 na 10 odpowie, że NIE, bo Reguły tego zabraniają.

A tu proszę, zawodowy gracz tego nie wie i ma pretensje do startera, że wprowadził go w błąd, bo nie odpowiedział wyczerpująco na jego pytanie. Sprawa dotyczy Jeffa Overtono. Po rozegraniu dziewięciu dołków, musiał on poczekać na 10-tym tee, aż wystartują wszystkie grupy, kończące przerwaną rundę z poprzedniego dnia. Dla zabicia czasu, poszedł puttować na pobliskim ćwiczebnym putting greenie, ale wcześniej zapytał startera, czy może tak zrobić. W trakcie ćwiczeń użył urządzenia podobnego do tego na zdjęciu.

Zdarzyło się to w trzecim dniu turnieju Crowne Plaza Colonial Invitational, w którym Overton po dwóch dniach (67;60) był w pierwszej dziesiątce. Niestety na 11 dołku dowiedział się, że jest zdyskwalifikowany z Reguły 14-3, za skorzystanie z niedozwolonego urządzenia podczas rundy regulaminowej.

Sędzia turnieju Mark Russell potwierdził fakt, że Overton zapytał startera czy wolno mu ćwiczyć na greenie obok i starter udzielił mu poprawnej odpowiedzi. Zgodnie z Regułą 7-2, zawodnik podczas rundy, może pomiędzy rozgrywaniem dwóch dołków, potrenować puttowanie i chipowanie w trzech miejscach: na ćwiczebnym greenie, oraz na greenie zakończonego dołka i tee kolejnego dołka, pod warunkiem, że nie opóźnia tym gry.

Russell tak dalej wyjaśniał przyczyny dyskwalifikacji – „Overanto rozgrywał rundę regulaminową, a podczas takiej rundy, nie można używać żadnych sztucznych urządzeń lub nietypowego sprzętu lub innego sprzętu w nietypowy sposób, jeżeli to mogłoby pomóc graczowi w wykonaniu uderzenia lub w jego grze. Karą jest dyskwalifikacja”.

Sędzia Russell powiedział, że o wykroczeniu Komitet został poinformowany przez innego zawodnika, ale dodał, że nie wie, czy był to zawodnik grający razem w grupie z Overtonem.

Overtono dał upust frustracji na Twitterze, przez dwa dni umieszczał rozgoryczone komentarze do zdarzenia, kierowane głownie do startera.

 Po raz kolejny w krótkim czasie, dochodzę do wniosku, że gracze zawodowi i ich caddie powinni spędzać więcej czasu nad zdobywaniem praktycznej znajomości  Reguł Gry w Golfa, która zapewnia im środki do życia.Jeff Overton nie jest nowicjuszem, PRO jest od 2005 roku i już w następnym roku zakwalifikował się do PGA Tour – a tu taka wpadka.

Reklamy

Informacja

This entry was posted on Czerwiec 5, 2013 by in Artykuły, Zdarzenia z turniejów.

Partnerzy

Gradi Golf Club

Wielkopolski Klub Golfowy

Wielkopolski Klub Golfowy

Partnerzy

Kontakt

Aby skontaktować się ze mną pisz na makuchjolanta@gmail.com
Prawa autorskie zastrzeżone

Kliknij i otrzymuj powiadomienia o nowych artykułach na email!

Dołącz do 43 obserwujących.

%d blogerów lubi to: